Rozhovor obra Atoma

Představ se nám trochu..
Ahoj, posledních 8 let vystupuji s kapelou Walda Gang, jsem první český profesionální wrestler, trochu kaskadér a taky osobní trenér.

Jsi aktivní ve wrestlingu, jak jsi se k němu dostal a co považuješ za největší úspěch v něm?
Aktivní pořád jsem, ale vzhledem k tomu, že hrajeme převážně o víkendech, tak je těžké skloubit kapelu i wrestling (v zahraničí), musel bych se rozdvojit. Za největší úspěch považuji projevený zájem ze strany americké společnosti WWE (World Wrestling Entertainment) a účast na dvou Tryoutech v Londýně a Glasgow. Zkušenost za všechny prachy, doslova. Vidět jste mě mohli nedávno na pražské show pořádané mým managerem. Další show bude 27.1 2019 v Kulturním domě Krakov v Praze, kde se určitě objevím.

Wrestling vypadá dost nebezpečně, provázejí tě zranění?
Jak na těle, tak na duši. Je to kontaktní sportovní zábava, podobá se kaskadéřině. Člověk musí být rychlý, obratný, mít kondici, umět padat, mít mozek a být hlavně showman. Při mé váze padat ze dvou metrů na záda pochopitelně bolí, ale tréninkem se ta bolest otupí, každopádně druhý den po zápasu to určitě cítím. Největší zranění jsou různá natržení svalů a změny v krční páteři.

Jak se tomu snažíš předcházet?
Tréninkem a hlavně musíme jako wrestleři ovládat adrenalin, nemůžeme se nechat unést a zranit soupeře, musíte přesně vědět co děláte.
Zaznamenali jsme tvůj pokles obelixismu, jak se vyvíjí tvá tělesná váha?
Trochu jsem na to zase šlápl, měl jsem nějakých 155 kg delší dobu a to moc nejde skloubit s těmito aktivitami, sice já to vždy „urvu hlavou“, ale limity tam jsou vysoké. Za posledních 8 let moje maximální váha byla 168 kg a nejnižší 109 kg. Aktuálně +- 125 kg a chci jít na 120 – 115 podle toho jak se budu cítit.
Co jsi upravil, abys dosáhl tohoto úspěchu?
Jednak jsem se zúčastnil natáčení filmu Jan Žižka, kde to fyzicky nebylo úplně jednoduché, takže za nějaký měsíc jsem sundal 10 kg. Řekl jsem si, že v tom budu pokračovat a teď už je to skoro 30 kg během 14 týdnů. Upravil jsem jídelníček a zkusil poprvé životě detox pod vedení Dana Dvořáka, to mi pomohlo se hodně zbavit různých nánosů ve střevech co jsem v sobě nosil a také jsem omezil maso, aktuální cíl je omezit maso na maximálně 1x týdně.

Jaké typy tréninku podstupuješ?
Jsem plně pod vedením Dana Dvořáka, cvičíme 4x týdně silový plus kardio trénink (box, HIIT).
Zkoušíš i maximálky nebo je nepotřebuješ? 
Dřep 250, deadlift 250 a benchpress v dresu 250 kg (tréninkově). Jinak je moc nezkouším, při mém vytížení kdy nemám například 8 měsíců z roku ani den volný díky kapele a práci,  plus nepravidelný spánek, mám strach o zranění a nepotřebuji si honit ego. Raději zvednu vyšší váhu víckrát, to se mi hodí i do ringu.

Soutěžil jsi někdy?
Ano, byl jsem na jedné soutěži na Evls 2016 v benchpressu, ale ze 3 pokusů ani jeden uznaný díky poklesu, třetí už jsem pod tlakem nezvedl vůbec. Bylo to myslím 227,5 kg. Týden před soutěží bylo 250 na tréninku, ale to jsem nebyl po koncertě a byl jsem vyspaný. Samozřejmě zapracoval i stres a každý má výmluvu.

Plánuješ nějakou soutěž?
Pořád mi vrtá hlavou 300 kg na všechny disciplíny, ale aktuálně potřebuji stabilizovat svoje tělo a pak jednou se možná zkusím s Danem Dvořákem domluvit na přípravě.
Jak vypadá tvůj týdenní tréninkový split? Co kardio, považuješ ho za důležité?
4x týdně, do toho 2 koncerty (každý mám výdej jako při 1,5 hodině boxu), 1x týdně kardio na běhacím páse. Kardiovaskulární trénink je pro mě extrémně důležitý, neudýchal bych koncerty, zápasy. Teď jsem na to dva roky kašlal a bylo to hodně znát.
Vyhýbají se ti zdravotní problémy? 
Určitě nevyhýbají, udělal jsem pár špatných rozhodnutí a projevilo se to v mých 28 letech dost razantně. Jednak problémy s ledvinami, druhý velký problém byl vysoký krevní tlak. Na začátku tohoto roku jsem měl hodnoty vysoké například 190/120 a tep 90 v klidu. Začalo to úzkostmi, neschopností spát za žádné situace, nervozita. Nakonec jsem na popud Dana zašel na kardiologii, kde mi řekli, že jestli budu takto pokračovat, tak se nemusím dožít 30-ti. To bylo asi první posazení na prdel v mém životě, uvědomil jsem si, že nejsem nesmrtelný. Podle jejich postupů mi předepsali prášky na tlak, ale po nějakých 14-ti dnech jsem je musel sám vysadit, protože mi způsobovaly obří deprese a stavy, kdy jsem měl problém i vstát z postele, nepomohla ani změna prášků. Rozhodl jsem se tedy na prášky vykašlat a utrhnout to hlavou, začal jsem s Danem chodit na box k Robertu Rosenbergovi a snížil příjem jídla, během cca. 2 měsíců byl tlak v normě až doteď. A jak už to bývá, zase jsem po nějaké době polevil během koncertování a tlak se v menší míře vrátil zpět, takže během jednoho roku dvakrát posazení na prdel, momentálně mám tlak 120/85 a tep 55-60 v klidu. Tento stav chci udržet, protože tělo jede na dluh a ten jednou budu muset splatit.

Jak vypadá tvůj jídelní plán?
Většinou ráno vajíčka nebo jen ovoce a ořechy, pak následuje trénink, po tréninku rýže / maso (tofu, seitan), to samo a večer většinou zase nějaká bílkovina plus trochu brambor/rýže. Jsem dost na jídlo, takže utnout úplně na minimum nebo jet sacharidové vlny při mém režimu nedávám.
Aplikuješ své zkušenosti na klienty?
Ano, snažím se všechny zkušenosti pochycené studiem a zkušenostmi dalších trenérů, sportovců aplikovat na své Molekuly (takto říkám svým klientům), ale je to vždy běh na dlouhou trať, v momentě kdy chcete „jen“ vypadat dobře a není tam nějaký akutní zdravotní problém, tak je těžké se pro normální lidi motivovat, což se snažím dělat za ně. Každopádně jim říkám už na začátku, je to VŠE NA VÁS, já jsem jen rádce, tu změnu musíte udělat sami. Soustředím se hlavně na moderní neduhy a to je držení těla, kondici a motorické základy, aby lidé fungovali za všech situací. Rád říkám: co když uklouzneš na mokrém chodníku a budeš mít 2 vteřiny na to se zvednout ze země, aby tě nepřejelo auto? Většina dospělých lidí se ze země sbírá opravdu dlouho, někdy mě to až zaráží jak můžou v normálním životě fungovat. Tedy v při mých hodinách Vás naučím klesnout na dno, ale zároveň hrdě vstát… a hlavně stát na pevných nohou.
Jaký máš plán na příští rok? 
Příští rok nás čeká klasicky nabitá sezóna s Walda Gangem, plánujeme i více wrestlingových akcí po ČR. Mám také nějaké nabídky na natáčení a kaskadérské projekty.  Hlavně bych se chtěl uzdravit z různých problémů, které teď mám a stabilizovat poprvé v životě váhu na celý rok. Pokud se zadaří, rád bych zkusil nějakou mini soutěž v benchpressu a také bych se chtěl víc ponořit do bojových sportů, polemizuji nad MMA jako doplněk k wrestlingu.

Předpokládám, že suplementy jsou nedílnou součástí tvého jídeláku, jaké preferuješ?
Ze suplementů jsem závislý na Sleep & Mood Boosteru, B12 spreji a BCAA. Podporu určitě mám, ale víte jak to je, nakonec musíte vždy všechno udělat sám.
Podstatný u sportovce je relax, odpočíváš, případně jak?
V tomto mám největší problém, trpím nespavostí a hyperaktivitou, neumím odpočívat. Kdybych neměl Sleep & Mood Booster, tak určitě už nefunguji, spím 3-5 hodin, někdy se mi podaří 7-9, ale to je opravdu málo často. (AKCE HODINKY E-SHOP)

Jaký největší úspěch se ti u klientů podařil? (Kontakt na Atoma 727864281)
Úspěch má každý člověk, který se rozhodne udělat změnu ve svém životě.
Máš nějaký vzkaz pro čtenáře?
Před 2 lety bych napsal něco jiného, ale chtěl bych jen všem říct, aby si dávali pozor na svoje zdraví, nehnali se do extrémů, vše dělali s rozumem a hlavně ne jednostranně. V momentě, kdy se vám něco stane, tak to není jen VÁŠ problém, ale i lidí kolem Vás (rodiny, partnerů, kamarádů). Zkuste mít nadhled a vnímat své okolí.