Daniel Dvořák a náprava srdce

Nejdřív se nám představ, i když tě asi lidé znají..
Jmenuji se Dan Dvořák a v minulosti jsem soutěžil v silovém trojboji, vyhrál 2x MS, 2x ME, 11x MČR, mistrovství Anglie, Rakouska či Izraele. Mé maximální výkony byly 425 kg ve dřepu, 332.5 kg v benchpressu a 330 kg v mrtvém tahu. Teď se věnuji především svým klientům. Snažím se je zbavit nadváhy a stresu. O stresu, co  způsobuje a jak ho eliminovat si můžete přečíst ZDE

Jak jsi vlastně přišel na to, že něco není v pořádku?

Loni jsem začal vidět flíčky levým okem a tak navštívil očního lékaře. No, po zkouknutí mi okamžitě hlásil vysoký krevní tlak a dotazoval se, jak jsem se k nim dostal. Autem, odpověděl jsem. Neměl jsem absolutně žádné subjektivní problémy. Následoval převoz na kardiologii, kde mi naměřili 240/170 tj. krůček od velkých problémů. Sono ukázalo zvětšení stěny levé komory na 14.5 mm, standartně to je 12 mm. Takže docela velký impuls k tomu něco změnit. Prostě přes určité predispozice vrozené a mých 12 soutěžních sezón v powerliftingu  a absolutní absenci kardia to mé srdce dopracovalo takřka na pokraj smrti.

Hezký a co jsi tedy změnil?
No přenastavil jsem si natvrdo v hlavě, to co jsem řešil už dlouho. Přestat se věnovat silovce,přestat soutěžit a hledat nějakou novou výzvu. Takže jsem začal řešit kardio tréninky, otázkou bylo, ale jaké. Neuběhnu se 130 kily ani 100 metrů, takže co? Zakoupil jsem kolo a začal trénovat denně na kole. Plus chůze.

Jak ti to šlo?
Začal jsem výšlapem k pramenům Labe přes Medvědín. Strašný, málem jsem zkolaboval. Propocen kompletně a vlčí mlha. Skoro 20 let jsem neměl žádné kardio, přesto že do 19 let jsem hrál pravidelně fotbal, ale s trojbojem se aerobka utnula. Ty první vyjížďky byly taky hrozný prostě, jezdím kolem Berounky, kde mám chatičku, takže rovinky na pohodu. Pro někoho, kdo nemá 130 kilo brnkačka. Já trpěl jak pes. Bolavá prdel, ruce, plíce pálily, propocen durch, 100x jsem si říkal, že to kolo vezmu a zahodím do Berounky. Kdyby nestálo desetitisíce, tak už se kolem něj proháněli pstruzi. Pak se to naštěstí poddalo a začal jsem si myslet, že už mi to docela jde. A tak jsem se nechal zlákat k závodu cross country v Hostivaři, který pořádal kamarád Vláďa Appl s Vláďou Sklenářem. Doteď slyšim to jejich, přijeď se projet po parku. No zkrátim to, hore dole, krpály strašný, za mnou orná dráha, měl jsem asi o 100 kilo víc než druhý nejtěžší závodník a dojel suverénně poslední. Já a poslední, já co z 60 závodů v liftu tak 50 vyhrál. Vlastně ani nevim, že bych v něčem někdy v životě byl v něčem poslední. Když jsem zkolaboval za cílovou rovinkou ještě jsem zaslechl „Za tim tlustým už nikdo nejede že?“. Břišáky pod dresem vidět nebyly.

To tě asi nepotěšilo..

Byla to sranda, rozesmálo mě to. Naštěstí díky vyhraným závodům sníženým sebevědomím netrpím. Vlastně mě to heclo, být v čemkoliv poslední nemám ve zvyku.
Kolik vážíš teď?
Povedlo se mi dostat po roce na 107 kilo, takže 23 kilo dole, výhledově bych chtěl mít pod metrák. Bohužel svalová paměť funguje a svaly a s tím vyšší  tělesná hmotnost mě moc opouštět nechce.
Předpokládám úpravu stravy..
Jo, kardio trénuje srdce, ale hmotnost snižuje strava, prostě nižší příjem než výdej, jednoduchý. Změnil jsem své návyky, jako fitness fanatik jsem měl stravu postavenou na mase a živočišných potravinách. Snažím se teď jíst podle bible, takže maso jen výjimečně a to jen čisté, takže žádné vepřové a mořské plody, to je asi největší změna, ale to jsem praktikoval už poslední 3 roky, kdy jsem se nechal pokřtít po 2 letém studiu Starého a Nového zákona. (Pokud by to někoho zajímalo, co je čisté a nečisté po křesťansku, najdete to v Deuteronomiu - 5.Mojžíšově, v 14.kapitole) Postupem času jím méně a méně masa. Moje zkušenost je, že to je ta nejlepší varianta pro snížení tělesné váhy. Nebylo lehké to v hlavě přenastavit, ale cítím se lépe, mám více energie, což nemůžu říct o předcházejících letech, kdy jsem byl permanentně unavený. Alkohol jsem neměl asi 3 roky, což byla taky výrazná změna.

Jak vypadá tvůj jídelníček dnes?
Snídani a večeři mám postavenou na koktejlech, které jsou plné zásaditých živin, bylin a ovoce. Přes den 3 jídla bezmasé a jednou za 4 dny si dám jakože zakázané jídlo, kde maso může být. Zatím nejsem ve stavu vegana či vegetariána, ale rád bych se k tomu časem dopracoval.
Co tě to napadlo se studiem bible?
Byl to sousled událostí, které nebyly náhodné a jednou z nich bylo setkání s kazatelem Míšou Starým, kde jsem se domluvil na pravidelném studiu bible. Já starej pohan a barbar. Dnes v náhody nevěřím. První rok jsem se s panem kazatelem vlastně neustále přel a nechtěl přijmout některé věci, ale když něco sedí jak prdel na hrnec, tak to bych musel být hodně egoistický a vzpurný, abych to nepřijal. Paradoxem bylo, že doma mám asi 100 knih o templářích – křesťanských obráncích víry, snad vše co o nich vyšlo, ale o bibli a Bohu jsem nevěděl nic.

Co ti to vlastně přineslo?
Extrémní vnitřní klid, nerozčiluje mě politika, nebojím se budoucnosti. Všechny odpovědi na mé vnitřní otázky nacházím v bibli, včetně výhledu do budoucna, takže pohoda, no stress. Dodržuji Boží doporučení, každou sobotu trávím v křesťanském sboru a je mi dobře. Mé vnímání světa a vztahů se otočilo o 180 stupňů. Moc mě těší, že se ve sboru potkávám i s dalšími úspěšnými sportovci jako je Jirka Stejskal (medailista z MS v liftu), Bára Kosinová (reprezentantka v bodyfitness), Míša Andrejková (mistryně světa v liftu), Vláďa Kadlec (mistr světa v benchpressu) či Míra Brož (držitel pásů v MMA).

Jak jsi na tom se srdcem teď?
Po roce na kontrole mám naměřen tlak 120/80, stěna levé komory ustoupila na 10.5 mm (standartně je 12 mm, já jsem měl, jak jsem psal 14.5 mm), takže po roce jsem vlastně v nadprůměru. Odpracováno asi 250 kardiotréninky plus strava. A nepodceňuji vliv Stvořitele na můj zdravotní progres, asi má se mnou ještě nějaký plán. :)
V cyklovyjížďkách pokračuješ?
Výjimečně. Po půl roce ježdění na kole jsem se nechal zlákat Jirkou Lenikusem s kterým jsem pár let soutěžil a přivedl ho k trojboji, k boxerskému tréninku. Kondičku na kole už jsem měl slušnou, ale box to je úplně jiný level. Takže opět umírání u boxovacího pytle a lap. V tuto chvíli už mám za sebou 70 tréninků v boxu a moc se to zlepšilo. Baví mě to. Trénoval jsem u Roberta Rosenberga, který má parádní boxerský gym na Žižkově a teď převážně chodím boxovat s Jirkou Lenikusem a Romanem Chládkem. Čímž jim chci poděkovat. Box jako jeden z nejtěžších kardio tréninků je pro mě další výzva v čem se zlepšit.
Plánuješ soutěžní utkání v boxu?
Ne, určitě ne. Já se nasoutěžil až až. Loni jsem dokonce vyhodil krabici s 50 medailemi do kontajneru. Poměřovat si ego už nepotřebuji jako dřív. Pro mě bylo zpočátku strašně těžký trénovat jen tak pro radost. Když soutěžíš, tak se k tréninku dokopeš, když nechceš být na soutěži za blbce, ale trénovat jen tak, to pro mě bylo těžký, měl jsem tendenci přestat trénovat úplně. Neviděl jsem smysl v tom se dřít jen tak bez finálního načasování formy na den D. Naštěstí se mi to povedlo překonat. Samozřejmě s ohledem nutnosti pohybu kvůli srdci a zdraví. S činkami se protáhnu 1-2x týdně, box 1-3x týdně, občas vyjížďka na kole či chůze na páse plus vycházky venku.
Aplikuješ své zkušenosti na své klienty?
Určitě, výsledky jsou zase rychlejší s tím, co jsem na sobě v posledním roce vyzkoušel. Trénink efektivnější. Dávám teď u klientů velký důraz na zdraví a snažím se s nimi skloubit silové a kardio tréninky plus doporučuji své poznatky ve stravě. Úbytek váhy a zlepšení fyzického stavu je pak otázkou času s ohledem na disciplínu klientů. Pokud by měl někdo zájem o detoxifikační, redukční stravovací systém či tréninky nebo semináře, které občas pořádám, ať se klidně ozve na 724599568 klidně SMSkou.

Co suplementace, využíváš ji?
100%. Multivitamíny, minerály, BCAA a můj nejoblíbenější doplněk Sleep n mood booster, vše od Lion nutrition. Dobrou zkušenost mám i s Cordycepsem, který zařazuji každý třetí měsíc. To je už roky pevná součást mé suplementace. (AKCE HODINKY E-SHOP)
Máš někoho, komu předáváš své zkušenosti ze svého soutěžení?
Pár závodníkům se ještě věnuji. Asi největší progres se povedl u Petra Kohouta, který došel nevim, před 2-3 lety s benčem 130 kilo a letos vyhrál mistrovství světa s výkonem 270 kg. Zvednout někomu výkon na jeho maximum není problém, nasbíral jsem zkušenosti od těch nejlepších z celého světa. Myslím, že Petr ma velký talent a je to jeden z mála, který má potenciál na to, aby zabenčoval 300 kg. Zda se to povede je v rukou Božích :)

Máš nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Nepodceňujte své zdraví, konkrétně krevní tlak. Vysoký tlak subjektivně nepocítíte a následky mohou být tragické.